Anemia nasz wróg

Anemia czyli niedokrwistość objawia się niskim poziomem czerwonych krwinek lub zbyt małą ilością hemoglobiny. Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza.

Jak można zadbać o prawidłowy poziom żelaza? Czy wystarczy odpowiednia dieta? Anemia, nazywana niedokrwistością, najczęściej następuje z powodu niedoboru żelaza. Przyczyny tego niedoboru mogą być jednak różne.

Anemię może wywołać po prostu brak odpowiedniej ilości żelaza w diecie, ale zdarza się, że problem polega na zaburzeniach wchłaniania żelaza. U kobiet dość często przyczyną anemii jest utrata żelaza w wyniku obfitych krwawień.

Wtedy dieta powinna być szczególnie bogata w żelazo. O anemii, zanim zbadamy krew, świadczą: osłabienie, senność, bladość skóry i błon śluzowych oraz męczenie się przy niewielkim wysiłku fizycznym.

Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczyć odpowiedniej ilości żelaza oraz składników, które ułatwiają jego przyswajanie i magazynowanie: witaminy B12, kwasu foliowego oraz pierwiastków: miedzi, manganu i kobaltu, a także witaminy C.

http://szczepienia.net.pl